Flyg

De flesta som reser till Grekland väljer att åka med charterflyg, men det går också fint att resa reguljärt. Det går att hitta flyg billigt till Grekland, från Arlanda, Skavsta, Landvetter och Kastrup och Sturup. Väljer man att flyga från någon annan flygplats, t.ex. Umeå eller Jönköping, får man räkna med att byta plan någonstans på vägen. Åker du med ett charterbolag ingår i stort sett alltid transfer från flygplatsen till hotellet, men det går även att hyra bil på de flesta större flygplatser. Från Atens flygplats går det även tunnelbana in till staden.
Grekland passar som turistresemål hela året, då klimatet är mycket fint. Tursimen är en viktig inkomstkälla, och varje år besöks landet av ungefär 17 miljoner turister. Internationellt sett är Grekland världens 16:e största turistland, men om man endast räknar hur stor andel av de svenska turisterna som reser dit på sin semester borde landet ranka betydligt högre. Det är inte bara klimatet som lockar, utan även kulturminnena från antiken, konstskatterna, templen och kyrkorna. Förutom att kunna bada i Medelhavet lockar ö-världen många som vill uppleva kulturen där.

Lokal transport

Från Atens flygplats kan du ta dig med inrikesflyg till de flesta av de grekiska semesteröarna i landet. Tågnätet på fastlandet fungerar också relativt fint, men notera att det kan gå rätt långsamt. I Aten finns två centrala och stora tågstationer, från vilka du kan ta ett tåg till de flesta av de större städerna på fastlandet och på halvön Peloponnisos. Det är billigt att åka tåg på Grekland.

Ännu billigare är det att åka buss och från Aten går det bussar till stora delar av landet, samt till Peloponnisos. I själva städerna finns det också lokalbussar som fungerar lite olika bra beroende av i vilken stad som du befinner dig. När det kommer till taxi hittar du dem överallt i landet. I stort sett alla kör med taxameter och priserna är låga. Ska du ta dig till och från flygplatser brukar du dock behöva betala extra. Det går också bra att hyra bil i Grekland och vägarna fungerar utmärkt. Det finns både stora uthyrningsbyråer och mindre lokala. Det går fint att använda sitt svenska körkort och trafikreglerna är likadana som i Sverige. Enda skillnaden är att man inte följer dem lika strikt. Ett av de mer populära sätten att upptäcka Grekland på är dock med moped.

Varje dag seglar det åtskilliga färjor och båtar mellan de olika öarna, särskilt från Atens hamn Pireus. Om du vill åka färja billigast bör du välja bilfärjorna, men räkna med att de är ganska långsamma. De snabbaste är flygbåtarna Flying Dolphins, med då kostar det också mer. Se gärna till att upptäcka de mindre grekiska öarna med båt, fråga lokalbefolkningen efter tips och förslag på bra utflyktsmål.