Kultur

Grekerna är mycket stolta över sin kultur och en stor del av den är en spegling av att landet befinner sig precis mellan öst och väst. Kulturen består av många traditioner, musik, språk, mat och dryck, samt religion.

Musik

Den grekiska musiken har många influenser från det västerländska, men också av fjärran östern. Vart i landet du än reser kan du höra grekiska folksånger. Den moderna musiken handlar vanligtvis om motståndet mot diktaturen och om frihetslängtan, men naturligtvis också om det vanliga hjärta-smärta. Den största grekiska artisten är George Dalaras som har sålt mest av alla.

Konst och litteratur

Under antiken producerade mängder av grekisk konst och all konst i Europa som följde kan på ett eller annat sätt relatera till den grekiska. Vill du ta del av modern grekisk konst rekommenderas det Nationella Konstgalleriet i Aten. Kända grekiska författare från modern tid är bland annat Kóstas Mourselás som under 90-talet skrev romanen Färgat rött hår som gjorde stor succé och som översattes till flertalet språk. En annan, mycket produktiv författare är Vasilis Vasilikós som skrivit över 100 böcker. Den mest kända är Z, som han skrev i mitten av 60-talet.

Grekisk film

Grekisk film har en lång historia, men ser man till dagens filmindustri i landet så är komedin Safe Sex från 1999 en av de mest framgångsrika. 2003 blev Politiki kouzina årets kassasuccé. Filmen spelade in mer än 12 miljoner euro.

Traditioner

Grekerna har många fina och detaljerade traditioner, däribland själva bröllopsceremonin. Bröllopsakten börjar med att brudparet får varsitt tänt ljus, därefter ska ringarna sättas på. Prästen placerar ringen på höger hand, då det enligt ortodox tro ska vara på den hand som man gör korstecknet med. Man har också en kröning, där bröllopsparet får varsin krona på huvudet, gjorda av olivgrenar eller myrten. Efter att vigseln är över går brudparet tre varv runt bordet. Hela bröllopsceremonin tar lång tid och därpå följer en hejdundrande fest som varar långt in på småtimmarna. När det gäller traditioner kan också nämnas att namnsdagen har en större betydelse än födelsedagen.