Kulturen lever i Grekland

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan bila i Grekland, på ett tillfredsställande sätt. Landet har en hel massa sevärdheter som nås via väg, liksom via öluffande på det blå egeiska havet. I dag skriver vi om som faktiskt händer i Grekland, där kriser och ekonomi blandas till en riktig soppa, trots allt vackert som landet har att bjuda på.

bada stand semesterEnligt en artikel i kulturdelen av Dagens Nyheter har krisen i Grekland, där ekonomin främst är den krackelerande pelaren, slagit hårt mot landets kultur. Men trots bristen på kapital är konsten på de grekiska öarna och i huvudstaden enastående levande, energisk och energifylld. Frivilligarbete är något som många ägnar sig åt och kanske är det en kreativ inspirationskälla att fortsätta skapa trots att en ekonomisk katastrof stormar i landet.

Fattiga konstnärer med skapandekraft

Enligt siffor är var femte grek arbetslös, apoteken har brist på medicin och köerna växer, närmare ett tusen företag om dagen har gått omkull och landet blev i somras bankrutt med skulder upp över öronen. Det är inte lätt att vara konstnär i ett sådant land, om man tänker på inkomst till levebröd, men kanske är det en grogrund på kamp och uthållighet. Några siffor som vi får från samma artikel är som följer här nedan:

  • 50 procent av Greklands unga går arbetslösa.
  • 1 000 företag såsom restauranger, kaféer, butiker – stänger varje vecka.
  • 160 procent av BNP är statsskuldens storlek.
  • Fem år i rad har BNP sjunkit, 6,5 procent första kvartalet i år.
  • 420 miljarder kronor är grekerna skyldiga skatteverket i obetalda skatter.

Många tycks dock vara optimistiska, kulturutövare förväntar sig inte få betalt av staten för sitt arbete, sin konst, på samma sätt som svenska medborgare gör av stat och kommun, och där skiljer det sig nog väsentligt. Trygghetssystemens avsaknad till trots tycks alltså nu konst och kultur, kreativitet och skapande ha en sorts explosiv verkan i Grekland, och kanske är det på sin plats att resa tillbaka igen för att uppleva lite av detta.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.