Kulturen lever i Grekland

december 7th, 2015

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan bila i Grekland, på ett tillfredsställande sätt. Landet har en hel massa sevärdheter som nås via väg, liksom via öluffande på det blå egeiska havet. I dag skriver vi om som faktiskt händer i Grekland, där kriser och ekonomi blandas till en riktig soppa, trots allt vackert som landet har att bjuda på.

bada stand semesterEnligt en artikel i kulturdelen av Dagens Nyheter har krisen i Grekland, där ekonomin främst är den krackelerande pelaren, slagit hårt mot landets kultur. Men trots bristen på kapital är konsten på de grekiska öarna och i huvudstaden enastående levande, energisk och energifylld. Frivilligarbete är något som många ägnar sig åt och kanske är det en kreativ inspirationskälla att fortsätta skapa trots att en ekonomisk katastrof stormar i landet.

Fattiga konstnärer med skapandekraft

Enligt siffor är var femte grek arbetslös, apoteken har brist på medicin och köerna växer, närmare ett tusen företag om dagen har gått omkull och landet blev i somras bankrutt med skulder upp över öronen. Det är inte lätt att vara konstnär i ett sådant land, om man tänker på inkomst till levebröd, men kanske är det en grogrund på kamp och uthållighet. Några siffor som vi får från samma artikel är som följer här nedan:

  • 50 procent av Greklands unga går arbetslösa.
  • 1 000 företag såsom restauranger, kaféer, butiker – stänger varje vecka.
  • 160 procent av BNP är statsskuldens storlek.
  • Fem år i rad har BNP sjunkit, 6,5 procent första kvartalet i år.
  • 420 miljarder kronor är grekerna skyldiga skatteverket i obetalda skatter.

Många tycks dock vara optimistiska, kulturutövare förväntar sig inte få betalt av staten för sitt arbete, sin konst, på samma sätt som svenska medborgare gör av stat och kommun, och där skiljer det sig nog väsentligt. Trygghetssystemens avsaknad till trots tycks alltså nu konst och kultur, kreativitet och skapande ha en sorts explosiv verkan i Grekland, och kanske är det på sin plats att resa tillbaka igen för att uppleva lite av detta.

Ta med kontanter på resan

juni 22nd, 2015

Många är det nog som planerar på, eller kanske redan har bokat, en semester till Grekland i sommar. Men i och med den ekonomiska krisen och oroligheterna i landet kan det vara bra att bunkra upp med kontanter inför resan. Det kan nämligen bli svårt att både betala med kort och ta ut pengar på plats.

670639-a-wallet-with-kronas

Nu är sommaren här och många åker utomlands på semester. Grekland kommer bli ett väldigt populärt resmål i sommar för charterturister, båtluffare, folk som bilar i Europa och de som har ett sommarhus där. Oavsett vilken typ av turist man är, kan man för säkerhetsskull behöva ta med sig kontanter ner till Grekland.

Möjlig kollaps av banker

Det är Dagens Nyheter som skriver att den oroliga resenären bör ladda upp med kontanter inför resan eftersom Greklands banksystem kan haverera. Om Grekland lämnar euron kan förväntningarna om att den nya valutan snabbt skulle falla i värde, göra att pengarna strömmar ut ur bankerna i en väldigt snabb takt. Effekten av detta kan bli att banker kollapsar och bankomater stängs ner samt att betalning med kreditkort försvåras. På grund av detta möjliga scenario gör resenärer på väg till Grekland bäst i att ha med sig kontanter som är tillräckliga för att klara det dagliga behovet på resan.

Turismen kan påverkas

Det är inte bara möjligheten att få tag i pengar som kan bli sämre om detta skulle hända. Om Grekland lämnade euron skulle det kunna uppstå en tillfällig brist på importerade mediciner och mat. Om man lämnar euron kan detta även göra att Greklands starka ställning som turistdestination försvagas. Vad som skulle påverka turismen i Grekland mest är om priserna går upp väldigt mycket i samband med att man byter valuta. Det här fenomenet såg man i resebranschen när priserna gick upp när Grekland bytte till euro. Då lämnade svenska resenärer Grekland för att istället åka till Turkiet till exempel. Den nya valutan kan dock istället bli positiv för turistnäringen. Om den nya valutan skulle värderas lägre och det skulle bli billigare att semestra i Grekland, skulle det förmodligen öka intresset.

Bila i Grekland

maj 5th, 2015

Grekland är tätt förknippat med att båtluffa, men faktum är att det går precis lika bra att åka på bilsemester i landet. Det är billigare än att bila i exempelvis Norden och fastlandet bjuder på en massa spännande platser att besöka.

260598-line-road

Om man vill åka på bilsemester och bestämmer sig för att bila i Norden för att spara in pengar genom billigare bensinkostnader, så tänker man fel. Det är nämligen så att de nordiska länderna är några av de dyraste länderna i Europa när det gäller hotell- och restaurangbesök. Detta innebär att det kan vara lika billigt att åka lite längre bort, där hotellen och restauranger kostar lite mindre, skriver svd.se.

Peloponnesos perfekt för bilsemestern

Ett tips kan vara att istället bege sig till Grekland eftersom landet faktiskt har så mycket mer att erbjuda än en vacker övärld. Expressen tipsar om att bege sig till Peloponnesos i Greklands södra del. Här finns ett fantastiskt landskap med vackra bergsvägar, en närhet till havet och landets rikaste historiska arv. Det här området har spelat en stor roll i Greklands historia och den som är intresserad av arkeologi bör verkligen ta bilen och bege sig hit. Antingen kan man hyra en bil på plats i Grekland eller så kan man som sagt bila hit. Ett tips till alla som inte har någon bil men vill ta sig ut i Europa med bilen är att leasa en bil eller att ta ett lån hos exempelvis https://advisa.se/bil-lan/ och köpa en bil som man sedan kan sälja vidare. Det var precis vad grabbarna i den här artikeln gjorde.

”Roger gick och köpte en gammal Nissan Micra från -86 och tre veckor senare bar det av.”