Mat och dryck

Man säger ofta att grekernas höga livslängd beror på det sunda och naturliga grekiska köket. Huruvida det stämmer eller inte går att diskutera, men faktum är att grekernas livslängd är längre än resten av Europa. Grekisk mat och dryck har ändrat sig relativt lite genom historien och stora delar av matkulturen har spår bak till bysantinsk tid. Men man har också fått influenser från det turkiska köket, samt mat från Mellanöstern. Många av maträtterna liknar därför de turkiska, utan att vara identiska. Maten i Grekland är en del av livsstilen och man är hemskt måna om att äta gott och nyttigt, samt låta måltiderna vara en social tillställning.

Maträtter

De olika maträtterna varierar lite beroende på var i Grekland du befinner dig. Är du på någon av alla öarna så är fisk mycket populärt. Den grekiska måltiden inleds allt med en eller ett flertal små rätter, så kallade mezé. Mezé kan bestå av små vindolmar med köttfärs eller ris som fyllning, dolmades, en fiskromsröra vid namn taramasolata, tzatziki, sardeller, de små köttfärsbiffarna keftades och massa annat. Sedan serveras själva huvudrätten, som vanligtvis är någon form av kött eller fisk med en sallad och bröd som tillbehör. Det är också vanligt att äta smårätter även som huvudrätt.

Fetaosten hör till det mest kända från det grekiska matbordet. Osten används både i sallader, piroger och i mezé. Bläckfisk, chtapodi, är en annan vanlig maträtt, som ofta äts fylld. Kalamari, scampi, äts med pressad citron och serveras som huvudrätt. Efter maten äter man gärna bakelser, men aldrig direkt vid själva middagsbordet. Baklava är ett vanligt grekiskt bakverk. Måltiden avslutas ofta med en kopp starkt och sött kaffe.

Grekiskt vin

Grekland är också känt som ett vinland och redan i den klassiska perioden odlade man vin på bergssluttningarna. Övriga Medelhavsländer blev inspirerade och den stora vinodlarkulturen etablerades.

Retzina är för många det absolut bästa vinet, men låt dig inte stanna vid detta. Grekland har ett enormt utbud av viner, både halvtorra, torra och fylliga. Se till att du provar viner från de grekiska odlingarna som har egna och unika smaker. Priset på vin är i tillägg billigt, varför du kan kosta på dig att prova ett flertal sorter under din resa. Du kan också hitta igen grekiska viner på Systembolaget.

Det fem största producenterna i landet är Cambas, Boutari, Kourtakis, Achaia-Clauss och Tsantali. Det mest sålda vinet är Demestica. Om du vill pröva de bästa vinerna som har lång fatlagring ska du leta efter beteckningen Kava. Grekerna själva dricker runt 32 liter vin per person.