Sevärdheter

Byggnader och platser

Grekland formligen vimlar av berömda platser och byggnader som du inte bör missa under ditt besök i landet. Ruinerna Akropolis i Aten är en av de mest kända sevärdheterna i hela Grekland. Dessa ruiner är kvarlevor från gudarnas stad och är 2400 år gamla. I Aten hittar du också det Nationella Arkeologiska Museet där du kan se spännande guldskatter från Mykene. I Aten ligger även Parthenontemplet, som påbörjades redan 447 före Kristus och var en hyllning till gudinnan Pallas Athena. Vidare finner du Dionysosteatern i samma stad, som byggdes under 500-talet f Kr. Här spelades många av de grekiska tragedierna och även idag anordnar man då och då olika evenemang på scenerna.

Halvön Peloponnesos ligger i södra Grekland. Här finns en hel del intressanta och viktiga lämningar, som Olympia. Olympia var en fest- och helgedomsplats under antiken och mest känd för att man firade de olympiska spelen här. Andra populära attraktioner på halvön är städerna Korinth och Mystras.

På Kreta hittar du Knossospalatset som är ett måste att besöka. Palatset är till viss del rekonstruerat och ett fint exempel på hur det sofistikerade folket i Grekland levde en gång i tiden. Här ligger även ett museum som också är mycket intressant att besöka.

På det grekiska fastlandet är Meteoraklostren i Thessaly ett av de mer intressanta utflyktsmålen. Klostren fungerade som fort under 1400-talet och munkarna använde stegar för att kunna klättra in i sitt hem. På Korfu hittar du vidare ett arkeologisk museum som kan rekommenderas, samt ett rådhus med mycket vacker arkitektur, och kyrkorna St Jasons och Spyridon.

När du anländer till Rhodos stad, precis vid inseglingen, står Kolossos statyn pampigt väntande. Statyn uppfördes redan 282 före Kristus. 226 f Kr skadades statyn i en jordbävning, men efter att ett orakel sa nej till restaurering, har statyn fortfarande ett skadat knä. I Rhodos stad ligger också ett fantastiskt slott, Korsfararnas slott, i den gamla delen av staden.

Sol och bad

Grekland har en närmare 14 000 km lång kustremsa med tusentals olika stränder att sola och bada på. Det kristallklara turkosa vattnet är ljuvligt och gör det lätt att förstå varför Grekland har blivit så populärt som semesterland. Det finns mängder av snorklings- och dykmöjligheter och flera andra vattensporter att ta del av. I stort sett alla Greklands öar har bra stränder och många är samtidigt väldigt olika varandra. På Santorini och Nisyros finns det stränder med både röd och svart sant. Det finns även stränder med klippor för den som hellre skulle önska det. De bästa klippbaden hittar du på Sifnos, Milos och Amorgos. På Koufonissi hittar du vidare en lagun att bada i.