Ta med kontanter på resan

Många är det nog som planerar på, eller kanske redan har bokat, en semester till Grekland i sommar. Men i och med den ekonomiska krisen och oroligheterna i landet kan det vara bra att bunkra upp med kontanter inför resan. Det kan nämligen bli svårt att både betala med kort och ta ut pengar på plats.

670639-a-wallet-with-kronas

Nu är sommaren här och många åker utomlands på semester. Grekland kommer bli ett väldigt populärt resmål i sommar för charterturister, båtluffare, folk som bilar i Europa och de som har ett sommarhus där. Oavsett vilken typ av turist man är, kan man för säkerhetsskull behöva ta med sig kontanter ner till Grekland.

Möjlig kollaps av banker

Det är Dagens Nyheter som skriver att den oroliga resenären bör ladda upp med kontanter inför resan eftersom Greklands banksystem kan haverera. Om Grekland lämnar euron kan förväntningarna om att den nya valutan snabbt skulle falla i värde, göra att pengarna strömmar ut ur bankerna i en väldigt snabb takt. Effekten av detta kan bli att banker kollapsar och bankomater stängs ner samt att betalning med kreditkort försvåras. På grund av detta möjliga scenario gör resenärer på väg till Grekland bäst i att ha med sig kontanter som är tillräckliga för att klara det dagliga behovet på resan.

Turismen kan påverkas

Det är inte bara möjligheten att få tag i pengar som kan bli sämre om detta skulle hända. Om Grekland lämnade euron skulle det kunna uppstå en tillfällig brist på importerade mediciner och mat. Om man lämnar euron kan detta även göra att Greklands starka ställning som turistdestination försvagas. Vad som skulle påverka turismen i Grekland mest är om priserna går upp väldigt mycket i samband med att man byter valuta. Det här fenomenet såg man i resebranschen när priserna gick upp när Grekland bytte till euro. Då lämnade svenska resenärer Grekland för att istället åka till Turkiet till exempel. Den nya valutan kan dock istället bli positiv för turistnäringen. Om den nya valutan skulle värderas lägre och det skulle bli billigare att semestra i Grekland, skulle det förmodligen öka intresset.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.